Nov 2, 2010

Masak Lemak Siput Dan Keladi Dan Sambal Ikan keli







Slurp!!!...slurp!!!. Bila makan siput sedut nih, kecur lidah..yumyum..Sabtu lepas lepas hantar abang kerja singgah jap kat pasar tani nak cari siput n ikan keli. Anak sedara aku tu si nabila suka sangat siput sedut. Apa pun aku pun try masak lauk kampung nih. Hasilnya agak mengkagumkan untukku yang baru-baru nak belajar lauk kampung nih..hehehhe. Apapun thanks mak coz helping me to cook this kampung dish...

Ni siput blom di semelih

Sudah dibersihkan


Bahan-bahan
2 bungkus siput
kunyit hidup*
lada besar *
lada api*(bahan * di kisar bersama santan)
santan kelapa
asam keping
garam secukup rasa
keladi.

Caranya
1. Siput tu kena lah dikerat hujung muncung supaya sonang nak disodut nanti eh...heheh kemudian dibersihkan dan ditoskan

2. Sementara itu keladi dkopek dan dibersihkan menggunakan asam jawa untuk menghilangkan getahnya. (mak cakap guna asam belimbing pun boleh...tapi asam belimbing time tu tak berbuah lagi) dan direbus dahulu.

3. Apabila keladi sudah empuk masukkan santan bersama bahan- bahan dikisar dan kacau mingga masak. jangan lupa masukkan garam secukup rasa..Owh yer asam keping jangan lupa yer.

4. Finally masukkan siput yang telah ditoskan tadi, kacau hingga masak dan boleh dihidangkan dan hasilnya.........PERGH!!!!!

Yang ni plak tuk Sambal Cili Api Ikan Keli.

Bahan-bahan

4 ekor ikan keli
cili api*
cili merah*
halia*
bawang putih*
bawang merah* (bahan bertanda * dikisar)

cara membuat

1. Ikan digoreng dengan garam kunyit kemudian angkat dan toskan.

2. Bahan-bahan dikisar tadi ditumis hingga naik bau. tumis hingga naik bau, masukkan garam gula dan air asam jawa secukup rasa.

3. Masukkan ikan yang digoreng tadi dan hirisan bawang, balik-balikkan hingga sebati dah dihidangkan....

No comments: